HAKKIMIZDA
Vinotolia olarak, şarabın ve bağcılığın doğduğu coğrafyada yer alan Türkiye’nin 8 bin yıllık mirasını, gerek tarihsel alan gezileri gerekse uzmanlar eşliğinde yapılacak bağ ve şaraphane ziyaretleri ve tadımlar ile tanıtmayı amaçlamaktayız.
Dünyada ve ülkemizde son yıllarda önemli bir yere ulaşmaya başlayan ve uluslararası alanda ismine önoturizm ( bağ ve şarap turizmi) ismi verilen doğa temelli turizm hareketini daha da ileri götürerek, önokültürel turizm kavramıyla şarap ve tarih severleri tanıştırmak istiyoruz. Bunu da belki ilk kez hem profesyonel rehber hem de uluslararası sommelier lisanslarına sahip uzmanlarımızla gerçekleştiriyoruz.
Anadolu ve Trakya’nın tarihsel ve güncel bağ rotalarını, konunun önde gelen uzmanlarıyla keşfetmek ve şarapları uzman yorumları ile tatmak için bize katılın.
Biz kimiz?
murat yankı
1964 yılında, Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın en önemli tarihsel bağcılık merkezlerinden biri olan Elazığ’da doğdum. Liseyi Galatasaray Lisesi, Üniversiteyi de Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamladım. Henüz üniversite yıllarında, daha sonra beni şarap tarihi araştırmalarına da itecek tarih merakım, profesyonel tercüman rehber olmamı sağladı.Uzun yıllar İngilizce, Fransızca, Japonca ve İtalyanca dillerinden rehberlik yaptım. 2004 yılından bu yana gelişen şarap tutkum bu alanda çeşitli ülkelerde eğitim almamı sağladı ve daha sonra bu alanda eğitimci olarak Kapadokya Meslek Yüksekokulu, Namık Kemal Üniversitesi Şarköy Meslek Yüksekokulu gibi kurumlarda şarap tarihi, dünya şarapçılığı, sommelierlik gibi dersler, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde seminerler verdim. Uluslararası bir kaç toplantıda Türkiye şarapçılığı konusunda bildiriler sundum, Türkçe ve İngilizce pek çok makale yayınladım. 2009 yılında Periler Diyarında Şarap Yolculuğu kitabım, 2013 de ise Cappadocian Wines adlı İngilizce kitabım yayınlandı. 2022 yılında ise Göknur Gündoğan ile birlikte yazdığımız, Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk iki dilli şarap turizmi rehberi, “Türkiye Önoturizm Rehberi” yayınlandı.
Bağcılık konusundaki eğitimimi Brighton Plumpton College, şarapçılık konusunda ise Londra merkezli WSET (wine and spirit education trust advanced level certificate) ve de İtalya’da Piemonte bölgesi’nde Associazione Italiana Sommelier (İtalyan Sommelierler Birliği Altın Diploması) okullarında aldım.
Halen çeşitli kurumlarda şarap ve şarap kültürü konusunda eğitimler ve dersler vermenin yanı sıra kuruluşunda görev aldığım Asmadan Bağcılık Tarihi Müzesi’nde danışmanlık görevini de sürdürmekte ve İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve Japonca dillerinde bir profesyonel rehber olarak bağcılık ve şarap temalı kültür turlarına da eşlik etmekteyim.
Cüneyt Uygur
İlk şarabımı 1983 senesinin yazında, fransızlarla bir öğle yemeği esnasında tattım. Bol buzlu genç bir roze şaraptı, masanın ortasında üç karaf vardı; beyaz, roze ve kırmızı şaraplarla dolu, ama masada su yoktu. O zaman anladım ki bazı kültürlerde şarap çok farklı bir konumda algılanıyor. Bizde ‘şarapçı’ dendiğinde anlaşılan ile onlarda anlaşılan çok farklı. Uzun bir turizm kariyerinden sonra hayatımda şarap profesyonel manada yer almaya başladı. Türkiye nin ilk WSET eğitmenler grubunda olmak gibi bir şansım oldu. 2007 senesinde başladığım şarap eğitmenliğini hala sürdürmekteyim.
WSET orta ve ileri seviye eğitimlerimi çok değerli Kevin Powell dan aldım ve hala en önemli ilham kaynağım diyebilirim.
Bağcılık eğitimimi Plumpton College çok değerli akademisyen / yönetici Chris Foss dan alma şansım oldu. Hala Güney İngiltere de hemen bütün şaraphanelerde büyük bir efsane olarak geçer.
Son yıllarda hem Türkiye hem de yurtdışında şarap bölgelerine gastronomik turlar yapmak en ağırlıklı faaliyet konum.
Tabii sevgili dostum ve yoldaşım Murat Yankı ile işbirliğimiz benim için çok değerli, Vinotolia bizim şarap tutkumuzu paylaşmak için hayata geçirdiğimiz bir platform.